Regerend kampioenen Verschueren-Hostens waren deze ochtend drie keer het snelst in de openingslus van de Rally van Haspengouw. Zowel in KP1 als KP2 en KP4 klokten ze de beste tijd met hun Skoda R5. Ze bleven na elke proef aan de leiding van het algemeen klassement. De derde proef in Heers was voor Princen-Eelbode met hun Skoda. Zij bekleden voorlopig op de tweede plaats algemeen, 6.40 seconden na de leider. de Mévius en Louka zijn derde voor Peugeot op 12.30 seconden. Bij de historics leidt Paul Lietaer (Subaru).

Vroege pechvogels

De eerste opgever van het weekend was Patrick Snijers met zijn Porsche. Hij had een gebroken aandrijving nog voor de start van de eerste proef. Cédric Cherain (Skoda) en Steven Dolfen (DS) gingen er in KP4 vanaf en dienden de strijd te staken. De vierde proef werd ook stilgelegd na deze incidenten.

Stemmen uit Haspengouw

De Rally van Haspengouw begon meteen stevig met een duel tussen de kampioen en vicekampioen van 2017, Vincent Verschueren versus Kris Princen. Op de regroup na KP4 (Horpmaal) klonk het vrij eensluidend bij de tenoren: “Veel stof, maar kurkdroog en snel”, was de commentaar van de beide heren. “Het resultaat zal beslecht worden op seconden, en zeker niet voor het einde van de rally.

Verderop was er toch wel wat ergernis bij Robin Maes, de nieuwkomer in R5 met de knalgele Skoda Fabia. “Ik nam een jump in de derde proef, Heers, wat slecht en daar is een lus, waardoor Cherain plots snel naderde. Hij kwam me dan op een wat onbesuisde manier voorbij, tegen goed 150 km/u en raakte me licht. Voor mij had dat manoeuvre niet gehoeven. Even later verliet hij trouwens de lus en ging ik aan mijn tweede passage beginnen, dus waarom zo’n risico nemen? En dan hoor je dat hij even later van de baan gaat… Ik begrijp het toch niet goed.