Het werd vandaag, zaterdag 14 februari, de laatste etappe van de 10de editie van de Africa Eco Race. De passage op zondag aan het Lac Rose in Dakar is eerder een ceremoniële formaliteit. De podia stonden al zo goed als vast en dus konden de deelnemers genieten van hun triomfen van de afgelopen dagen in een snelle rit van 219 km.

Een emotionele laatste rit voor het Frans-Belgische duo van het Serradori Racing Team. Mathieu Serradori en Fabian Lurquin, onze landgenoot met Monegaskische licentie, waren trots als een pauw nu ze na vele jaren van inspanning eindelijk de vruchten konden plukken van hun inzet. Ze eindigden vandaag dan wel achter de Optimus buggy van Guillaume Gomez en François Borsotto, maar dat kon de vreugde over deze eindoverwinning nauwelijks temperen. De grote verliezers van deze editie werden de Russen Vladimir Vasilyev en Konstantin Zhiltsov, die in de X-raid Mini Countryman geen tweede zege konden halen, ondanks het feit dat ze tot het begin van de afgelopen week de debatten leken te domineren. Pascal Thomasse en Pascal Larroque scoorden in hun Optimus buggy nog maar eens een dagpodium en mogen morgen aan het Lac rose ook als derde op het officiële eindpodium.

Gerard De Rooy, de Nederlandse vrachtwagen specialist bracht zijn Iveco in 2018 voor het eerst aan de start van de Africa Eco Race en kan morgen besluiten met een 4de eindplaats en de zege bij de zwaargewichten.

Fabien Lurquin gaf deze Africa Race al een Belgische tintje maar even verderop in het klassement zien we nog meer Belgische glorie met een 8ste eindpositie voor het duo Imschoot-Van Hyfte in de Overdrive Toyota HiLux (vandaag 12de in de rit). En ook de Belgische MAN-trio’s van Essers-Cooninx-Lauwers (vandaag 16de in de rit) en Govaere-Hillewaere-Helewaut (18de vandaag) eindigen mooi op een respectievelijke 12de en 16de plaats. De Polaris buggy van Cromphout-Verhaeren hadden we de laatste dagen wat uit het oog verloren maar zij kwamen vandaag weer boven water met een 33ste plaats, wat hen een 27ste eindpositie oplevert in het klassement.

(foto: Africa Race)

 

 

 

Etappe 11:

1. Guillaume Gomez / François Borsotto (FRA) 01 :36 :19

2. Mathieu Serradori / Fabian Lurquin (FRA/BEL) + 00 :01 :42

3. Pascal Thomasse / Pascal Larroque (FRA) + 00 :04 :40

 

Eindpodium

1. Mathieu Serradori / Fabian Lurquin (FRA/BEL) 40 :18 :50

2. Vladimir Vasilyev / Konstantin Zhiltsov (RUS) + 01 :07 :31

3. Pascal Thomasse / Pascal Larroque (FRA) + 04 :10 :40