In de Africa Race is men bezig aan de laatste loodjes. Ook vandaag weer een mooie etappe, 453 km lang, in een vallei tussen twee bergruggen en in het midden een cordon van duinen dat de weg verspert. Eens aangekomen in Atar moest er op de proef onmiddellijk in actie worden geschoten met een zware passage over de duinen, gevolgd door een afdaling naar prachtige canyon. Daarna ging het door de “witte vallei” langs Toungat en de El Nhouk pas. Tot zover het eerste deel van de etappe. Daarna gaat het langs onuitgegeven paden voor de Africa Eco Race. De navigatie wordt dan ook steeds lastiger en voor de deelnemers die het roadbook niet naar de letter naleven wordt het ei zo na onmogelijk om de derde controlepost te vinden. Het einde van de etappe is rustiger en met de aankomst in het bivak van Akjoujt hebben de deelnemers stilaan het ergste van deze editie achter de rug. Nog even meegeven dat de rally ieder jaar van de passage in Akjoujt profiteert om schoolgerief af te geven aan de lokale scholen.

De ritzege was voor Dominique Laure – Christophe Crespo (Optimus) maar Serradori en onze landgenoot Lurquin bleven goed aanklampen. Ze gaven in de LCR Buggy slechts 13 minuten prijs. Het duo Gomez en Borsotto (Optimus) eindigden als derde terwijl Vasilyev-Zhiltsov op de Mini 25 minuten incasseerden en Serradori-Lurquin dus verder uitlopen in het algemeen klassement. Mooie prestatie voor Essers-Cooninx-Lauwers die de MAN vrachtwagen op de 15de plek aan de finish bracht met Govaere-Hillewaere-Helewaut (MAN) op de 19de plaats en Imschoot-Van Hyfte (Toyota) op de 27ste plaats.

(foto: africarace)

ETAPPE 10
1. Dominique Laure – Christophe Crespo (Optimus) 06:21:19
2. Serradori-Lurquin (LCR30) +00:13:07
3. Gomez- Borsotto (Optimus) +00:22:53

23 Essers-Cooninx-Lauwers (MAN) +01:07:10
28 Govaere-Hillewaere-Helewaut (MAN) +01:35:48
12 Imschoot-Van Hyfte (Toyota) +02:24:06
…  Cromphout-Verhaeren (Polaris)

TUSSENSTAND
​1. Serradori-Lurquin (LCR30) 38:40:49
2. Vasilyev-Zhiltsov (Mini) +00:57:28
3. Thomasse-Laroque (Optimus) +04:07:42

8 Imschoot-Van Hyfte (Toyota) +09:23:51
15 Essers-Cooninx-Lauwers (MAN) +15:42:40
19 Govaere-Hillewaere-Helewaut (MAN) +20:01:17
… Cromphout-Verhaeren (Polaris)