De overeenkomst tussen FIA, WSC Ltd en Eurosport Events Ltd over de oprichting van het WTCR – FIA World Touring Car Cup, betekent dat de TCR International Series ten minste voor de seizoenen 2018 en 2019 worden opgeschort. Deze serie was echter de barometer voor het succes van TCR in de hele wereld.

Het verhaal:

De allereerste TCR race ooit ging van start in Sepang op 28 maart 2015 als voorprogramma van de F1 Malaysia Grand Prix. Daarna zagen we race na race een groei binnen de TCR International Series. Een toenemend aantal series en kampioenschappen namen de TCR regels op nationaal en internationaal niveau over. De cijfers voor het 2017 seizoen zeggen het allemaal: er zijn meer dan 600 TCR wagens in omloop, 213 races werden met TCR wagens in 19 verscheidene series door 537 rijders verreden. Op drie jaren tijd is TCR het meest succesvolle toerwagenconcept in decennia geworden.

De TCR International Series doet even een stapje terug. Op 28 maart 2015 won Stefano Comini de openingsrace in Maleisië voor Target Competition in een Seat León. Honda kwam in het winnaarsclubje met de zege van Gianni Morbidelli op 11 april van dat jaar in Shanghai. En nog dat jaar volgden Audi (Nicky Thiim, Protimao) en VW Golf GTi (Pol Rosell, Red Bull Ring). Comini werd de eerste kampioen. In 2016 zien we dan de verschijning van Peugeot (in Spa met twee 308 Racing Cup wagens in het team van Sébastien Loeb Racing team) en Comini wint zijn tweede rijdertitel dat seizoen. Als op 1 april 2017 Davit Kajaia met een Alfa Romeo Giulia de openingsrace in Rustavi wint, zegeviert hij in het allereerste internationale autosport evenement ooit georganiseerd in Georgië! Op 18 November 2017 wordt Jean-Karl Vernay in zijn Leopard Racing Volkswagen Golf gekroond als de nieuwe kampioen. En nu komt er dus een “TCR wereldkampioenschap”, waardoor de TCR International series even een rustpauze pakken.

 

 

TCR International Series in cijfers
 • 32 events in 3 jaren (2015-2017)
 • 20 circuits in 16 landen
 • 7 keer in het Formula 1 voorprogramma
 • 144 rijders van 31 nationaliteiten namen deel aan minstens 1 race
 • 23 rijders wonnen minstens 1 race
 • 12 races werden gewonnen door Comini (met Oriola 8 en Morbidelli 6)
 • 6 merken wonnen minstens 1 race
 • 11 merken namen deel
 • 363 rondes werd er aan de leiding gereden door Seat rijders
 • 26 wagens stonden er op de best gevulde grid (2017 Hungaroring)
 • 0.170 sec. was de kleinste marge voor de winnaar
  (Comini voor Colciago in 2017, Monza R1)

Op You Tube vinden we :
425 video’s
15,600 volgers
12.800.000 minuten aan beeldmateriaal