Het Belgian Indoor Karting Championship kon zich geen betere seizoenafsluiter dromen dan deze apotheose in Mol !
Na de Sodikarts in Eupen en Puurs en de PGKZ met versnellingen in Machelen, werd dit keer strijd geleverd met 7PK Dinokarts op de piste van Mol In Action.

Behalve de uiterst intense wedstrijden van de slotdag, merkten we tijdens dit hele kampioenschap, dat voor het eerst erkend werd door de RACB Sportfederatie, vooral een goede sfeer en een groot respect tussen de piloten onderling. Veelbelovend voor de toekomst !
Master Lite : Breckpot gekroond in stijl

Hoewel Matts Breckpot, na zijn overwinning in het Machelse First Kart Inn, ideaal geplaatst stond in het kampioenschap in de categorie Master Lite, maakte hij er een erezaak van om de titel weg te kapen met een nieuwe overwinning! De piloot uit Sart-Saint-Laurent had nochtans de handen vol met Mats De Jong, die deze piste als zijn broekzak kent, en die in de finale vóór de kersverse kampioen wist te blijven, een finale die overigens gewonnen werd door… Paul Theysgens. Maar de regelmaat van Breckpot over de ganse dag (alle kwalificatieraces en de finale) zorgde toch voor het verschil, want in de eindafrekening sprokkelde hij drie puntjes meer dan De Jong. Met haar bronzen medaille bewees Selina Balneger in Mol dat ook de dames een aardig woordje kunnen meepraten in het BIKC.

De totaalstand in het kampioenschap is overduidelijk : Matts Breckpot grijpt de titel van Belgisch Kampioen Master Lite met 40 punten voorsprong op Mats De Jong. Als vaste klant voor een ereplaats dit seizoen vinden we Arnaud Teuwen op het derde trapje van het podium, vóór Giovanni Baccellieri, winnaar in Puurs, en Selina Balneger.

Dankzij deze titel mag Matts Breckpot deelnemen aan de laatste wedstrijd van de European VW Fun Cup op het circuit van Zolder op 28 en 29 oktober eerstkomend. Hij klimt achter het stuur van de VW Fun Cup Evo3 van WRT, raceklaar verzorgd door DRM Motorsport. « Al 2 jaar kijk ik uit naar een zitje in een VW Fun Cup en dankzij deze BIKC-titel wordt alweer een droom werkelijkheid », glimlacht Matts. « Deze laatste manche was behoorlijk stressvol want het was erg spannend tussen Mats De Jong en mij. Over het algemeen is de strijd altijd wel erg hevig, maar nu ik kampioen ben, is de buit binnen ! »
Master F40 & Heavy : Cools et Vanschoonwinkel klaren de klus

De categorie Master F40 voor piloten boven de 40 jaar zorgde voor een mooie verrassing. In de kwalificatieritten voor de dagfinale vonden we Thierry Le Leu en Alain Huls op de eerste twee plaatsen… vóór het hele veld Master Lite-wolven ! Deze rangschikking zou tijdens de wedstrijd niet meer wijzigen, zodat Thierry de overwinning pakte in de grote finale, en onderweg ook nog de snelste wedstrijdronde neerzette.« Dit resultaat maakt mij zó blij ! », viert hij uitbundig. « Dit bewijst toch dat ik snel ben in dit peleton snelheidsduivels. Ik heb mij bijzonder geamuseerd in dit eerste BIKC-jaar, en ik kom met genoegen terug in 2018. »

De overwinning in de Master F40 ging in Mol In Action echter naar Alain Huls, die de meeste punten behaalde na de som van de vijf kwalificatiewedstrijden en de finale. Thierry Le Leu en Kris Cools vervolledigden het dagpodium, maar het is deze laatste, al comfortabel puntenleider vóór deze laatste manche, die het kampioenschap wint, en die Matts Breckpot zal bijstaan in de VW Fun Cup in Zolder.

Met een derde overwinning op drie wedstrijden heeft Timo Van Impe in Mol duidelijk zijn stempel gedrukt op de categorie Master Heavy, voorbehouden voor piloten boven de 100 kilogram. Maar deze Brusselaar betaalt zijn afwezigheid in de allereerste manche in Eupen zwaar, want het is Sebastiaan “Boy” Vanschoonwinkel, die dankzij zijn regelmaat en een overwinning in de oostkantons, de titel pakt en het derde ticket voor deelname aan de VW Fun Cup op 28 en 29 oktober op zak steekt.
De drie winnaars zullen het stuur van de #78 delen tijdens deze 8 uur durende titanenstrijd. Zij zullen kunnen rekenen op exclusieve raadgevingen van gelegenheidscoach Edouard Mondron ! De allerbeste manier om deze uitzonderlijke kans ten volle te benutten…

Junior : Grand Slam voor Nico Haarbosch

Er moest zich al een doemscenario voordoen om Rico Haarbosch van de titel bij de Juniors te houden, zo kolossaal was de voorsprong van de Nederlander. Om zijn heerschappij als Kampioen van België kracht bij te zetten, schreef de jonge Nederlander opnieuw een overwinning op zijn palmares, en tekende zo voor een 4 op 4 in het BIKC, of een rendement van 100% ! Als hoofdprijs voor deze titel kreeg Rico een uitnodiging om kosteloos een officiële 2-takt kartwedstrijd te rijden, namelijk de finaleronde van de Belgische ASAF Karting Series 2017, met het prestigieuze VDK Racingteam. Rico kan dan helaas niet aanwezig zijn in Mariembourg, en het wordt dus Luikenaar Logan Sougné, als vice-kampioen, die hem vervangt tussen-Samber-en-Maas. Winnaar van de finalewedstrijd en thuisrijder in Mol, Opnithi Puyato stapte op de tweede trede van het dagpodium, vóór Logan Sougné, Guillaume Huls en Gilles Heynen.

Rookie : Morlet na een zinderende thriller

Het eindklassement is duidelijk : er is zwaar gevochten in de categorie Rookies ! Na een hele dag racen stonden Youenn Boussu et Rayhan Mouoya met evenveel punten. Met drie overwinningen tegen twee werd Youenn uiteindelijk tot dagwinnaar uitgeroepen. En wat dan met de titelstrijd tussen Rayhan Mouoya en Antoine Morlet ? Ondanks een schitterende prestatie van Rayhan, reed Antoine naar een derde plaats, voldoende om de titel te pakken, met… 3 puntjes voorsprong ! De jonge Brusselaar wint hiermee ook een uitnodiging om met een kart met een Parilla X30-motor van VDK Racing de finalewedstrijd van de Belgian ASAF Karting Series in Mariembourg te betwisten. « Kampioen bij de Rookies zijn maakt mij heel blij en gelukkig », glundert Antoine. « Tot de laatste bocht in de finale was het spannend tegen Rayhan. Met een X30 mogen rijden in Mariembourg, en dan nog in een topteam als VDK Racing, dat wordt een fantastische belevenis. Ik heb al eens met de kart van Ugo de Wilde gereden enkele maanden geleden, maar dit wordt mijn eerste wedstrijd in de 2-taktcategorie. »

Op het einde van dit eerste jaar onder de voogdij van de RACB Sport, kan de organiserende ploeg van het Belgian Indoor Karting Championship met trots terugkijken op het seizoen, waarin een prijzenpot ter waarde van zo’n 22.000,- euro werd verdeeld. Op naar 2018, met zonodig nog meer uitdagingen !