Na vier maanden keerden de VAS-deelnemers terug naar het Duivelsberg circuit in Maasmechelen. Een snel circuit, na het technische en korte Glosso, waarop heel wat snelheid kan worden gemaakt. Maar of dat de huidige leiders in de tussenstand hier ook punten zouden scoren bleef natuurlijk de vraag want naast de snelheid was er natuurlijk ook het nodige tactische rekenwerk met de verplichte jokerronde.

Raf Maes onverwacht bij Regionaal A (-1600cc)

 Bij de klasse A zagen we een totaal onverwachte winnaar op het podium. Steven Van Nunspeet is dit seizoen opnieuw torenhoog favoriet. De Zutendaalnaar reed gedurende de drie reeksen opnieuw iedereen op een hoopje. In de eerste reeks was Van Nunspeet maar liefst vier seconden sneller dan Didier Dexters in de Toyota MR2, zijn naaste achtervolger. Ook in de reeksen twee en drie gaf Van Nunspeet zijn Honda stevig de sporen. De pole in de A- finale had hij snel op zak. Het venijn zat in de staart want Jacky Simons was bij de start van de finale alvast de snelste uit de startblokken, gevolgd door Van Nunspeet en Benny Demandt. Van Nunspeet vocht zich nog voor het onverharde stuk terug naar de leiding, om niet lang daarna de handdoek te gooien bij de tweede afdaling van de Duivelsberg: er was een gat in de versnellingsbak… Inmiddels joegen Jacky Simons en Benny Demandt elkaar op. Maar wanneer twee honden vechten om een been loopt een derde er wel eens mee heen. Een goed gevolgde Raf Maes in de Honda CRX, die al vroeg jokerde, zag de mogelijkheid om in een gaatje te duiken en in de laatste ronde met de overwinning aan de haal te gaan. Benny Demandt in de Honda Civic werd tweede voor een erg knap rijdende Jacky Simons in een Toyota Corolla. De zonder meer onverwachte winnaar, Raf Maes, was overgelukkig met zijn zege. “Bij de start verlies ik altijd want mijn wagen is verre van de snelste uit het hele veld is. Ik heb enkel gewonnen doordat ik redelijk vroeg was gaan jokeren. En de geleende banden van Danny Luyten waren waarschijnlijk ook een doorslaggevend element!”

Kemps terug aan de champagne bij Regionaal B (+1600cc)

Oude rot Jan Driesen in een BMW Compact liet gedurende de reeksen zien dat hij aan een snelle wedstrijd bezig was. Het verschil tussen reeks één en twee was maar liefst vijf volle seconden. Bovendien kwam een sterk rijdende Andy Leysen in de BMW M5 regelmatig in de buurt van zijn chrono’s. En ook Colla Schrooten, in de mooie Citroen Xsara, zat aardig mee te draaien voorin. Driesen stond net als in Arendonk na drie reeksen vlot in de A-finale. Daarin nam Leysen de beste start, maar opnieuw vocht Jan Driesen zich netjes naar de leiding. Hij sprokkelde een aardige voorsprong bij elkaar hoewel Leysen toch nog naderde tot op de achterbumper van Driesen. Maar toen kwam regerend kampioen Jonas Kemps in de BMW E36 vanuit het niets naar een derde positie. Leysen moest nog richting jokerronde en had, evenmin als Driesen, geen rekening gehouden met een tot dan matig rijdende Jonas Kemps. Kemps mocht naar de hoogste trede van het podium door een uitgekiende strategie in een zeer beheerste race, Driesen ging uiteindelijk als tweede over de meet terwijl Andy Leysen met het brons aan de haal ging. “Ik heb er hard voor moet werken.” vertelde Kemps achteraf. “Ik reed met harde banden gedurende de reeksen. En dat was niet echt evident. De jokerronde heb ik puur op gevoel genomen, want ik heb totaal geen communicatie met iemand langs het circuit. De stress is eindelijk weg na vandaag”.

Maeyninckx nog maar eens in Promoklasse

In de Promo klasse stond er opnieuw geen maat op de jonge Yorick Maeyninckx in de Opel Kadett. Dat de jonge knaap aardig aan zijn stuur kan draaien is inmiddels al gebleken. De Opelrijder won tot op heden quasi alle wedstrijden en heeft duidelijk een optie genomen op de titel, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Na de wedstrijd in Arendonk zit de sfeer er duidelijk goed in. Na de drie heats in Maasmechelen stond Kim Valgaeren op de pole in de A-finale. Maar ook Timmo Piscador toonde zich, nadat hij al twee nulresultaten liet noteren. Maar Maeyninckx gaf opnieuw iedereen het nakijken met Piscador netjes in zijn spoor. Danny Kunnen in een Toyota Corolla sloot aan bij het tweetal. De voorsprong van Maeyninckx op Kunnen werd immens onoverbrugbaar en de wedstrijd viel snel in zijn plooi. Maeyninckx won opnieuw voor Danny Kunnen, die nog Piscador was voorbijgegaan. “Ik moest een klein rekensommetje maken voor het nemen van de jokerronde. Maar toen ik in de spiegels keek, zag ik dat ik mij geen zorgen moest maken”, aldus een fiere Maeyninckx.                    

(vas)                                                                         

foto: J.Dingenen